Chleb

Od 2 miesięcy moja żona piecze chleb na zakwasie. Woda, mąka trochę soli oraz  codzienna opieka nad bazą pozwala wypiekać co 2-3 dni pyszne foremki. To kolejne podejście do samodzielnego wypieku chleba, poprzednio ja byłem odpowiedzialny za ten proces i niestety po kilku-kilkunastu dniach zakwas umierał  czasem o nim zapomniałem ,czasem musiałem wyjechać na parę dni.

 

Tym razem jest inaczej, żona jest  bardziej systematyczna ode mnie  nie włóczy się po świecie i pamięta o opiece na zakwasem.

 

To właśnie zakwas powoduje, że pieczenie chleba jest inne niż  wszystkie pozostałe wypieki:

– ciągłość. Nasz zakwas ma już 2 miesiące cały czas pewnie znaleźlibyśmy w nim cząsteczki mąki wody którą dodaliśmy tam na samym początku.

– Lokalność –zakwas tworzą dzikie drożdże, które krążą w powietrzu, to nasze drożdże, malutkie organizmy (żyjątka J ) które mieszkają tu razem z nami w naszym domu.

 

Z bochenka na bochenek zakwas jest coraz silniejszy, zmienia się jego smak, za każdym razem chleb smakuje nieco inaczej.

Reklamy

Autor: walden1975

Pracuję od dawna w IT, to dość specyficzna praca, która pozwala odlecieć daleko w cyfrowy, sztuczny świat, od kilku lat wracam do podstaw i rzeczywistowistości.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s